Η πανδημία του COVID-19 από το ξέσπασμά της, στα τέλη του 2019 στην Κίνα, μέχρι τώρα, που γράφονται αυτές οι «γραμμές», έχει προκαλέσει το θάνατο σε 134.754 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αθροίζουν στα 2.088.642.
Στα παραπάνω στοιχεία, δυστυχώς, δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των προσβληθέντων, ο οποίος, σαφώς, είναι πολλαπλάσιος. Στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Η Ιταλία, μετρά περισσότερους από 21.600 θανάτους, η Ισπανία 18.800, η Γαλλία, 17.100, κ.ο.κ., ενώ στις ΗΠΑ, οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, ξεπερνούν τις 28.800.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες, τα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι από την παγκόσμια πανδημία, στη χώρα μας είναι, σαφώς, λιγότεροι. Η Ελλάδα, από πολύ νωρίς, νωρίτερα από πολλούς «Ευρωπαίους γείτονες», υιοθέτησε το ολοκληρωτικό lockdown στις 23 Μαρτίου, λαμβάνοντας, παράλληλα, όλα τα απαραίτητα ειδικά μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του ιού. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, λειτούργησαν αστραπιαία, με μεθοδικότητα και σχέδιο, ώστε να υπάρξει απτό αποτέλεσμα στη μεγάλη Εθνική Προσπάθεια του #Μένουμε Σπίτι. Μέχρι αυτήν την ώρα, στη χώρα μας υπάρχουν 2.192 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ οι θάνατοι αριθμούν στους 102.
Είναι προφανές, όμως, ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια, δε θα είχε το υφιστάμενο αποτέλεσμα, εάν δεν υπήρχε η συνδρομή, η κατανόηση και η θέληση μίας ολόκληρης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας η οποία άφησε το «εγώ» της παράμερα, με στόχο το μεγαλύτερο «καλό» συνεχίζοντας να ακολουθεί τις «επιταγές» των ειδικών, κάνοντας πράξη το #Μένουμε Σπίτι.
#Μένουμε Σπίτι
Προσέχουμε τη φυσική κατάσταση
Το #Μένουμε Σπίτι», όμως, όσο χρήσιμο και αν είναι για τον περιορισμό της επιδημίας μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό για την υγεία μας. Είναι αποδεδειγμένο, επιστημονικά, ότι ο συνδυασμός του εγκλεισμού, με την απουσία φυσικής δραστηριότητας συνοδεύεται από αύξηση του σωματικού βάρους. Παράλληλα, δύναται να επιφέρει ψυχολογικές επιπτώσεις, όπως αύξηση του άγχους, καταθλιπτική συνδρομή, συμπτώματα μετατραυματικού στρες, σύγχυση και θυμό, κ.α.
Συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όπως οι διαβητικοί, οι ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο και αυτοί με αναπνευστικά προβλήματα, ενδεχομένως να πλήττονται περισσότερο από τον περιορισμό στο σπίτι, λόγω της έλλειψης της συνιστώμενης για τις παθήσεις τους άσκησης και φυσικής δραστηριότητας. Οι ηλικιωμένοι, άλλη μια πληθυσμιακή ομάδα υψηλού κινδύνου, φαίνεται ότι ωφελούνται πολλαπλώς από τη στοιχειώδη άσκηση. Εκτός από την ευεργετική επίδραση στις προαναφερθείσες νόσους που είναι πολύ συχνές στην τρίτη ηλικία, η άσκηση προλαμβάνει το σύνδρομο ευθραυστότητας (frailty), την απώλεια μυικής μάζας (σαρκοπενία), την οστεοπόρωση, μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων και κατ΄ επέκταση τον καταγματικό κίνδυνο, και βελτιώνει τις γνωσιακές λειτουργίες, την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό.
Τα παραπάνω έχουν αξιολογηθεί από τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, για αυτό και στις οδηγίες που κυκλοφορούν έχουν ενταχτεί και συστάσεις για άσκηση. Μάλιστα, στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα, ένας από τους λίγους επιτρεπόμενους λόγους για να βγει κάποιος από το σπίτι του είναι η σωματική άσκηση (υπό κάποιες προϋποθέσεις).
Ο Ιωάννης Τσαρούχας, MD,PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Μεγάλων Αρθρώσεων του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μας δίνει απλές συμβουλές για να διατηρήσουμε ή να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση, κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Διαβάστε περισσότερα