Ορθοπαιδικός Χειρουργός | Επιμελητής στην Ορθοπαιδική Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών,
με Διευθυντή Τσαρούχα Ιωάννη

Επιμελητής Χειρουργός στην Ορθοπαιδική Κλινική Μεγάλων Αρθρώσεων στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, με Διευθυντή τον Τσαρούχα Ιωάννη

Ρήξη Μηνίσκου

Οι μηνίσκοι είναι ινοχόνδρινοι σχηματισμοί μηνοειδούς σχήματος (μισοφέγγαρο) που παρεμβάλλονται μεταξύ του μηρού και της κνήμης στην άρθρωση του γόνατος και σκοπός τους είναι η απόσβεση των κραδασμών και η καλύτερη επαφή των αρθρούμενων οστών, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι τριβές μεταξύ τους και να διατηρείται η σταθερότητα της άρθρωσης. Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι (έσω και έξω) οι οποίοι έχουν προσφύσεις με το άνω μέρος της κνήμης και με τον αρθρικό θύλακο.

Διαβάστε επίσης στο site του Ιατρού Τσαρούχα Ιωάννη.

Οι τραυματισμοί των μηνίσκων είναι από τα συχνότερα ορθοπαιδικά προβλήματα. Συμβαίνουν σε όλες τις ηλικίες με πολλούς διαφορετικούς μηχανισμούς και μπορεί να είναι μεμονωμένοι ή να συνοδεύονται από κακώσεις σε άλλες δομές της άρθρωσης (πχ ρήξη πρόσθιου χιαστού). Είναι αρκετά συχνοί σε αθλητές, ενώ σε ηλικιωμένους οι ρήξεις των μηνίσκων είναι συνήθως εκφυλιστικής αιτιολογίας και συμβαίνουν με μικρή βία (πχ μετά από βαθύ κάθισμα).

Τα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου είναι ο πόνος ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα στο γόνατο ή ενδαρθρική συλλογή υγρού, η δυσκαμψία και ο περιορισμός της πλήρους κινητικότητας της άρθρωσης, το αίσθημα αναπήδησης εντός της άρθρωσης, ενώ πιο σπάνια η άρθρωση μπορεί να «κλειδώνει» σε κάποια συγκεκριμένη θέση.

Η διάγνωση των ρήξεων των μηνίσκων γίνεται με συνεκτίμηση του τρόπου που έγινε η κάκωση στο γόνατο και της κλινικής εξέτασης. Η καλύτερη εξέταση για την επιβεβαίωσή της είναι η μαγνητική τομογραφία του γόνατος που πάσχει, ενώ όταν κι αυτή έχει αμφισβητούμενα ευρήματα η διαγνωστική αρθροσκόπηση θέτει την οριστική διάγνωση.

Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο και το μέγεθος της ρήξης. Μικρές ρήξεις που έχουν συμβεί στην περιφέρεια του μηνίσκου έχουν καλή πρόγνωση με τη συντηρητική αντιμετώπιση, γιατί η περιοχή αυτή έχει καλή αιμάτωση και μεγάλη πιθανότητα επούλωσης. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση, παγοθεραπεία και φυσικοθεραπεία σε συνδυασμό με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Αντίθετα, μεγάλες ρήξεις, ρήξεις εκτός της περιφέρειας ή ρήξεις που υπάρχει αποσπασθέν ελεύθερο τεμάχιο μηνίσκου εντός της άρθρωσης αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Η χειρουργική αντιμετώπιση εξατομικεύεται ανάλογα με τον τύπο της ρήξης, την ηλικία και τις δραστηριότητες του ασθενούς. Διενεργείται με αρθροσκόπηση υπό γενική αναισθησία και μπορεί να περιλαμβάνει μερική αφαίρεση του μηνίσκου που πάσχει ή συρραφή του. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 30 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ίδια ή την επόμενη ημέρα της επέμβασης. Οι ασθενείς ακολουθούν στη συνέχεια ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης με ή χωρίς τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή.